Olen harrastanut valokuvausta ja vedostusta 1970-luvulta lähtien ja läpikäynyt kuvausharrastuksessa erilaisia vaiheita. Vähitellen olen yhä enemmän mieltynyt mustavalkokuvaukseen ja vedostukseen, joten nykyisin lähes kaikki kuvani ovat filmille kuvattuja ja pimiössä vedostettuja.  Kun kuvasta jätetään pois värit, korostuvat rakenne, muoto ja pinta aivan uudella tavalla.  Mustavalkokuvan abstraktin estetiikan esille saaminen edellyttää sekä kuvallista näkemystä että teknisiä keinoja ja taitoja tuon näkemyksen toteuttamiseksi. Kuvaus ja vedostaminen ovat johtaneet minut koko prosessiin liittyvän käsityön ja menetelmien harjoittelemiseen.  Perehtymistäni valokuvauskemiaan ovat suuresti auttaneet kemian yliopisto-opintoni.  Olen päätynyt itse valmistamaan ja testaamaan erityisesti niitä kuvien prosessoinnissa tarvittavia kemikaaleja, joita ei ole ollut helposti kaupallisesti saatavissa.

Olen perustanut vuonna 2004 Hopeavedos-yrityksen tarjotakseni myyntiin vaativassa mustavalkokuvauksessa ja vedostuksessa tarvittavia erikoiskemikaaleja. Olen keskittynyt perinteiseen, hopean kemiaan perustuvan valokuvauksen ja sitä lähellä olevien jalovedostusmenetelmien  tuotteisiin. Lux Eterna sävytteiden valmistus ja myynti siirtyi Hopeavedokselle sen jälkeen kun Arkistovedos Oy vuonna 2004 lopetti niiden tuotannon. Lähiajan tavoitteena on tuoda myyntiin myös joitakin itse hyviksi havaitsemiani ja muuten vaikeasti saatavia tuotteita. Neuvon asiakkaita mahdollisuuksien mukaan kaikkien tuotteiden käytössä ja pyrin auttamaan menetelmien valinnassa. Kuuntelen myös mielelläni käyttäjien toivomuksia. Valmistan pieniäkin eriä erikoiskemikaaleja tilaajan toiveiden mukaisesti sekä myyn “raakakemikaaleja”.

Kuviini voi tutustua Galleriassa, jossa on nähtävänä joitakin esimerkkejä. Kuvani ovat myös myytävänä. Kiinnostunet voivat ottaa yhteyttä. Kuvat on kuvattu filmille, vedostettu käsityönä ja prosessoitu arkistokelpoisin menetelmin.

Olli Jaakkola